Z banánového hája až k nám
Pestovanie banánov, ich balenie a príprava na expedíciu do celého sveta je zložitý a časovo veľmi náročný proces. Banány sa prepravujú v kartónoch o hmotnosti cca 18kg a trs banánov ako ho poznáme my obsahuje maximalne do 10 kusov. V skutočnosti trs banánov, ktorý narastie na strome naplní aj try takété kartóny a obsahuje desiatky kusov banánov.
V našich zemepisných šírkach sme bohužial ukrátený o pravú chuť čerstvých, dozretých banánov. Kartóny, ktoré k nám cestujú loďami sú plné nedozretých kusov práve preto, aby sa uľahčila a umožnila ich preprava. Chuť a konzistencia zrelých banánov priamo zo stromu je neporovnateľne lepšia ale proces zrenia počas prevozu nám poskytuje plnohodnotné a veľmi chutné zážitky.
Pri nakládke na loď sú banány úplne zelené (1), loďou cestujú 15 a viac dní kďe postupne dozrievaju a pri vykládke majú mierny náznak žltej (2). V ďaľšej fáze začína proces zrenia, kedy majú plody viac zelené ako žlté sfarbenie (3). Tu prešiel viac ako mesiac od nakládky a banány sú konečne v európe. Teraz sa kartóny dajú do dozrievacích komôr, kde sa pripravujú na predaj koncovému zákazníkovy a sfarbujú sa do žlta ale stále so zeleným nádychom (4). Teraz sú banány pripravené na predaj, žltá farba spolu zo zelenými koncami je ideálny stupeň zrelosti ne predaj (5), kedy sa dá ovocie uchovať ešte po dobu niekoľkých dní. Po pár dňoch v teple sa žltá farba zmocní celého povrchu (6), a banány sú zrelé, majú najlepšiu chuť, no stávajú sa veľmi citlivými na mechanické poškodenie, nesprávna manipulácia spôsobuje poškodenie a znehodnotenie ovocia. Plná zrelosť banánov nastáve, keď sa na nich objavujú hnedé škvrny (7). Veľmi dobrá chuť je sprevádzaná veľkou citlivosťou na mechanické vplyvy.
Pozrite si video zbierania a balenia banánov.